Brisači vetrobranskog stakla su neophodna sigurnosna funkcija svakog automobila. Problem je što ne traju večno – već ih je potrebno zameniti svakih nekoliko godina. Gumene sečive vremenom presuše zbog upotrebe i sunca. Kako možete reći da su vam potrebni novi brisači? Pokazaće neke od sledećih simptoma:

  • Sjajna voda
  • Skueaki
  • Pri brisanju ostavite mlečni fil
  • Iz bilo kojeg drugog razloga čini se da vam brisači ne rade dobro

Pre kupovine novih brisača, mokro krpe jednostavno obrišite prljavštinu i očvrsnute gume sa svojih sečiva. Ponekad možete izvući iz njih još malo života.

Kupite nove brisače

Pre nego što krenete da ih kupite, proverite da li znate tačan model vašeg automobila. Ovo uključuje godinu, marku, model i dalje specifikacije kao što su, „tip“.

Idite do najbliže prodavnice auto karoserije i dajte im informacije o vašem automobilu. Oni će potražiti i reći vam svoje mogućnosti. Postoji mnogo opcija za brisače u rasponu od 500 do 3000 dinara  za svako (obično ćete morati da kupite različitoe brisače za svaku stranu). Dobro pravilo je da ne kupujete najjeftinije ili one najskuplje. Obično je dobra ideja zameniti obe brisače odjednom, ako je jedno pošlo po zlu, drugo ne može biti mnogo bolje.

Uklonite stare

Prvo povucite ceo sklop brisača prema gore tako da oni ostanu vertikalni. Zatim okrenite brisače okomito na ruku tako da je zglob vidljiv. Primetićete mali jezičak na jednoj strani šarke. Izvucite karticu (ovdo ćete puknuti) i povucite brisač dole, prema automobilu. Sada kada su brisači i ruka razdvojeni, uklonite brisač kroz jednu od rupa na sečivu. Sa uklonjenom brisačem, krakovi brisača su sada nezaštićeni metal, tako da ne ostavljajte ruku ako se okrenete da nabavite nove brisače. Ako bi pali nazad, ne bi bilo dobro za vaše vetrobransko staklo. Volim položiti stari brisač na način da bi ga uhvatila za ruku ako padne … za svaki slučaj.

Priložite nove

Uzmite novi brisač i umetnite ruku kroz odgovarajući otvor tako da gurne stvarni brisač prema gore. Da biste odredili kroz koju rupu bi trebalo da prodje, podesite šarku da bude okomita na brisač i poravnajte je tako da kuka ruke pređe preko šarke. Jednom kada je ruka unutar rupe, samo usmjerite udicu preko šarke i gurnite ih zajedno. Čućete i osetićete klik nakon što ga uskočite. Spustite ruku, isperite i ponovite i završili ste!

Nadamo se da ćete primetiti veliku razliku u njihovim performansama. Možete baciti stare brisače ili ih ponovo koristiti.