Fotelja

Postoji nekoliko stvari koje su od neprocenjivijog značaja i koje potču iz porodičnog nasledstva, kao što je na primer nameštaj. Udahnuti novi život nameštaj nije brz proces, ali vredno je uložiti napor kada imate prelep predmet nameštaja u kojem ćete uživati godinama koje dolaze.

Iako restauracija Starognameštaja oduzima mnogo vremena, to nije nužno i komplikovano sve dok proces pratite korak po korak. Pravi alati učiniće vam zadatak znatno lakšim i beskrajno korisnim. Uz ovih šest koraka za obnavljanje starog nameštaja vratiće te antikne komade u modu.

1. Bezbednost na prvom mestu

Obnavljanje starog nameštaja zahteva hemikalije i alate koji mogu biti opasni po vaše zdravlje ako se ne preduzmu određene mere predostrožnosti. Prvo, uvek koristite odgovarajuće alate za posao; ne samo da olakšate zadatak, već i da čuvate sebe i porodicu. Nosite zaštitnu opremu kao što su gumene rukavice, dugi rukavi i naočare kako biste sprečili da se hemijsko sagorevanje rasprsne. Radite u dobro prozračenom prostoru – najbolje na otvorenom – da izbegavate udisanje štetnih isparenja.

Čuvajte masne krpe u skladu sa uputstvima na pakovanju sa rastvaračima koje koristite da biste zaštitili dom od izgaranja i isparenja. Konačno, pripazite na starije završne boje koje mogu sadržavati olovo. Ako sumnjate da se boja na bazi olova nalazi na vašem komadu nameštaja, koristite odgovarajući ventilator prilikom skidanja ovog materijala ili ga pošaljite stručnjaku za skidanje.

2. Prepoznavanje starog kraja

Pre nego što budete mogli da restourirate starinski nameštaj, utvrdite trenutnu površinu na drvetu.

Prirodne završne slojeve poput šelaka, laka i laka teško je prepoznati samim vidom i mogu biti potrebne neke eksperimentiranja.

Prvo testirajte površinu primenom denaturiranog alkohola na neupadljivo mesto. Ako se završni sloj ispuni alkoholom, to je šelački premaz. Ako vam je potreban lak za razrjeđivanje laka, on je lak i ako nijedan od ovih proizvoda ne uspije, vjerojatno se bavite lakom. Pigmentirani slojevi poput boje ili emajla su mnogo lakši za prepoznavanje. Ostali premazi poput ulja, voska ili prodora za zaptivanje mogu se odrediti nedostatkom sjaja na površini.

3. Čišćenje

Ponekad obnavljanje starog nameštaja može biti jednako lako kao i komadu dobrog čišćenja. Ovde opisane metode mogu se koristiti za ribanje drvenih površina, ratana ili pletiva. Prvo koristite komercijalno sredstvo za čišćenje drveta na bazi ulja da prorežete slojeve prljavštine i voska na površini svog komada. Ako samo sredstvo za čišćenje drva ne vrati nameštaj originalnom sjaju, prebacite se na rastvor tople vode i tečnog deterdženta. Nanesite smešu krpom pazeći da drvo ne postane previše vlažno. Područje temeljito isperite i osušite mekom, čistom krpom da ne bi došlo do oštećenja vode drvetom.

Ako nijedna od ovih metoda ne čisti nameštaj na vaše zadovoljstvo, možda ćete morati da pribegnete čišćenju rastvarača za obnavljanje starog nameštaja.
Ovaj rastvarač može biti mineralni alkohol, terpentin ili denaturirani alkohol. Ako je moguće, radite sa ovim supstancama napolju ili bar u dobro prozračenom prostoru. Koristite grubu krpu poput starog peškira ili vrećicu za nanošenje materije, a drugu da je odmah obrišete. Nakon temeljnog čišćenja, nanesite komercijalni čistač na površinu svog komada i drvo lagano zalepite drugom čistom krpom.

4. Premazni slojevi

Završni slojevi mogu razviti ogrebotine i pukotine koji mogu potamniti površinu drveta i dodati komad ispucavanja. Najlakši način da popravite završni sloj je kroz proces poznat kao premazivanje, koji koristi rastvarač nanesen direktno za uklanjanje nesavršenosti. Prvo očistite komad pomoću jedne od gore navedenih tehnika. Zatim izaberite rastvarač; denaturirani alkohol za šelak ili razrjeđivač laka na laku. Lak se obično ne može ponovo podešavati. Nanesite rastvarač na gotovu površinu četkom od prirodnih četkica, radeći brzo ne ostavljajući četkicu da se previše osuši. Kako se rastvarač suši, prvo će se videti sjajnim, a zatim potamnjelim do kraja, lišen svih pukotina i ogrebotina. Lagano poprskajte područje čeličnom vunom, radeći u jednom pravcu duž zrna drveta. Da biste dodali dodatni sjaj, završite postupak nanošenjem tvrdog voska.

5. Skidanje

Kad je dorada u redu, prvi korak u obnovi antiknog nameštaja je uklanjanje starog završnog sloja kako bi se napravilo prostor za nove mrlje.

Više slojeva boje će zahtijevati čvršću formulu za skidanje, poput polu-paste koja može sjesti na površinu kako bi se slojevi otpuštali za struganje. Radeći od vrha do dna, lagano nanesite striper u jednom pravcu, dodajući dodatno na izrezbarena mesta gde će se završni sloj teže ukloniti. Sačekajte pet do 20 minuta, u zavisnosti od debljine završetka, a zatim počnite struganje površine nožem ili alatom za skidanje. Budite strpljivi jer može potrajati više aplikacija pre nego što je završni sloj dovoljno uklonjen.

Nakon što završite oko 95 procenata, pređite na tečni striptizeta da biste dobili poslednju sitnicu. Nanesite tečnost prirodnom četkicom za četkicu i ostavite je da odstoji nekoliko minuta. Zatim koristite četkicu od mesinganog čekinja ili komad čelične vune da biste uklonili završni sloj sa rezbarija i uglova. Završno ispiranje čistom trakom uklonite poslednji deo finiša i premazajte filmom, koristeći šrafciger na ravnim površinama i nožem koji je omotan u papirni peškir da biste dobili manje površine.

6. Dorada

Sada dolazi zabavni deo restauracije antičkog nameštaja: nanošenje novog premaza na mrlju i završni premaz potpuno novog izgleda na vaš komad. Pre nego što započnete sa ovim postupkom, izvršite bilo kakav neophodan popravak antiknog nameštaja, poput popravljanja pokvarenih sedišta ili popunjavanja pukotina. Komad pošpricajte brusnim papirom od 100-120 peska, a zatim očistite površinu vakumom i krpom za lepljenje.

Koristite četkicu od prirodne vlasi za nanošenje, ostavljajući je uključenu najmanje pet minuta pre nego što obrišete višak čistom krpom. Nanesite sredstvo za brtvljenje brusilice i ostavite da odstoji preko noći kako biste narednog dana poboljšali drugo brušenje. Drugo brušenje treba obaviti brusnim papirom od 220 granata pre nanošenja završne obrade. Koristite lak, lak ili poliuretan koji će zaštititi drvo i mrlje, a vašem komadu dodati lep sjaj.

Restouracija nameštaja je nagradni proces koji može doneti potpuno novi izgled komadima drveta u vašem domu. Bez obzira da li imate stolni sportski višestruki premaz boje ili prevlaka za koju je potreban poziv za buđenje, lepotu možete da vratite komadu prateći ovaj korak po korak postupak. Za restauraciju antičkog nameštaja potrebno je vreme i strpljenje, ali rezultati mogu biti vredni truda. Od porodičnih nasledstava do povoljnih ponuda prikupljenih prodajom garaža, prečišćavanje nameštaja može vam pomoći u stvaranju prelepih komada nameštaja za uživanje u vašem domu.