Sposobnost pravilnog pranja i nege kolekcije džempera mogla bi uveliko dorineti ćivotnom veku svakog džempera koji posedujete.

Ali mnogo je toga što se ne treba učiniti kada se pravilno brine o džemperima od pamuka i vune.

Pogledaćemo različite vrste džempera i utvrditi najbolji način da svaki od njih izgleda sjajno i dugo živi.

Muški džemperi od tkanine

Dve najzastupljenije tkanine koje danas vidimo u proizvodnji džempera su pamuk i vuna. Mnogo je bitnih razlika između ova dva vlakna, a mi ćemo pogledati dve glavne tkanine koje se koriste za izradu džempera i odrediti najbolje načine nege.

Pamuk

Obično je najbolje vreme za nošenje pamučnog džempera proleće, leto ili rana jesen, kada je toplo ili suviše toplo za džemper od vune. Pamučna apsorpcija ga čini veoma ugodnim u toplom vremenu.

Imajući to u vidu, možda bi bila sjajna ideja za ulaganja u pamučne džempere za toplije mesece. Zbog trajnosti pamuka, može ga se često prati i trebalo bi uzeti u obzir činjenicu da pamuk nije sjajan kada je u pitanju održavanje forme, a takođe će se gužvati mnogo lakše od vune.

Imajući to u vidu, dobro se brinuti pravilno čuvanje pamuka, često pranje. U stvari, pamuk postaje 30% kada je mokar, tako da se ne treba bojati i baciti svoje pamučne džempere na pranje.

Još jedna sjajna stvar pamuka je da njegova molekularna struktura koja odoleva toplotnim oštećenjima, pa ćete tako i vi često moći da peglate svoje pamučne džempere, održavajući tako da oni stalno izgledaju sveže. Naravno, svi džemperi su različiti, a na njihovim etiketama otkrićete najbolji način pranja, zato vodite računa o tome šta uvek piše.

Vuna

Vuna, iako je bolja u zimskim mesecima zbog svoje topline, nije kruta kao pamuk i o njoj se mora pažljivije brinuti. Vuna zadržava svoj oblik mnogo bolje od pamuka i ne gubi se toliko, ali kada dođe vrijeme za brigu o njima, postoje stvari na koje treba paziti.

Toplina može vrlo lako oštetiti vunena vlakna, kao što može voda i izbeliti, pa je stavljanje vunenih džempera u veš mašinu poslednja stvar koju želite da uradite. Najbolji način za tretiranje bora u vuni je upotrebom pare, a najbolji način ispiranja džempera od vune od mrlja ili prljavštine je da ih očistite ili ih ručno operete.

Načini pranja muških džempera

Postoji nekoliko različitih načina pranja džempera, ali njihovo pravilno pranje je apsolutno neophodno. Život vašeg džempera može veoma zavisiti od toga, pa ako želite da vaš džemper i dalje izgleda dobro tokom narednih godina, obratite pažnju na načine na koji biste se trebali brinuti o njima.

Hemijsko čišćenje džempera

Hemijsko čišćenje je skoro neophodno za mješavinu vune ili vune. Pamuk se može hemijski čistiti, ali nije toliko potreban kao kod vune. Mašinska mašna za pranje vune oštetiće tkaninu i verovatno će vam uništiti džemper.

Najbolji način da sačuvate boju i teksturu vunenih džempera je njihovo čišćenje na suvo. Pranje na ruke je takođe opcija, ali bilo koje tvrdokorne mrlje treba odneti na hemijsko čišćenje.

Kao što mnogi znaju, hemijsko čišćenje dragocene odeće može biti zastrašujući proces. Kliknite ovde za potpuni pregled kako tretirati posetu hemijskim čistačima i kako osigurati da nijedna dragocenost ne bude izgubljena ili oštećena.

Mašinsko pranje džempera

Možete ručno oprati ili oprati većinu džempera od pamuka ili pamuka (ali pročitajte nalepnicu na košulji samo da biste bili sigurni). Ako mašinski perete pamučni džemper, obavezno to učinite u hladnoj vodi. Takođe, možda ćete želeti da ga držite dalje od sušara. Jednostavno ga položite ako je ravan na suvom peškiru dok se ne osuši na vazduhu. Možda ćete morati da peglate takođe.

Ručno pranje džempera

Neki, ne svi, džemperi se mogu oprati ručno, a njihove etikete će vam reći mogu li ili ne. Ako imate džemper koji se može oprati ručno, sledite ove korake:

  1. Duks lagano operite hladnom vodom i blagim sapunom ili šamponom, a zatim sapun isperite hladnom vodom. Ako u džemperu ima viška sapuna, suzdržite se od uvrtanja ili istiskivanja jer to može ugroziti oblik džempera razvlačenjem. Jednostavno pritisnite džemper da biste uklonili višak sapuna i vode.
  2. Da biste ga malo osušili, uzmite mokri džemper i stavite ga na suv peškir. Lagano stavite džemper u njegov pravilan oblik, dok se polaže na peškir, a zatim ručnik namotajte džemperom u njemu. Pritisnite peškir prema dolje da uklonite višak vode, a zatim ponovite još jednom sa suvim peškirom.
  3. Duks postavite na ravnu površinu na vrhu suvog peškira dok se ne osuši na vazduhu.

Pravilno čuvanje vašeg džempera

Džempere, bez obzira na tkaninu, ne treba vešati. Ako to postignete, najverovatnije će se isterati i izgubiti oblik. Morat ćete ih pravilno saviti i pohraniti na ravnu površinu, bilo u fioku ili na ormar. Džempere također možete valjati što će vam pomoći ako osjetite nabore nakon što ih sklopite.