Home Dom i dvorište Šta predstavljaju čuvene pergole i kako se montiraju u dvorištu i bašti

Šta predstavljaju čuvene pergole i kako se montiraju u dvorištu i bašti

drvene pergole

Prva asocijacija na dvorište i baštu obično je zelenilo, opuštajući zvukovi, blag vetar i uživanje bez granica. Da bi to zaista bila realnost, bitno je urediti dvorište u skladu sa potrebama, željama i raspoloživim budžetom vlasnika. Prava odluka u svakom smislu ulepšavanja dvorišta i dobijanja većeg stepena funkcionalnosti, jeste postavljanje čuvene pergole.

Kada se donese odluka da su pergole pun pogodak za raspoloživi dvorišni ili prostor bašte ugostiteljskih objekata, najčešće se razmatra materijal i izgled konstrukcije, kao i potreban nameštaj, dekor i brojne sitnice sa opremljenost koja će svakoga ostaviti bez daha. Danas su popularne bioklimatske pargole, ali i varijanta drvene pergole, uz dodatak tkanina, rasvete i drugih detalja.

Šta su moderne pergole namenjene otvorenom prostoru?

Svi su čuli za pergole, ali je važno razlikovati ih od drugih spoljašnjih konstrukcija, posebno jer imaju unikatan izgled, kompaktan dizajn i ležernost bez granica. Pergole se sastoje iz čvrstih pravougaonih ili zaobljenih stubova, na koje se postavlja rešetkasta struktura krovne konstrukcije, najčešće kao ravna otvorena ili zatvorena površina. Oblik koji ima jeste pravougaoni ili kvadratni. Vodeći poreklo od vreme renesanse i popularnosti raznovrsnih stilova gradnje i ukrašavanja, pergole se odlikuju jednostavnošću i unikatnošću, kao upečatljiv nastavak kuća ili ugostiteljskih, kao i drugih objekata.

Pored toga, drvene pergole, isto kao i bioklimatske pergole koje karakteriše visok stepen zaštite od atmosferskih uticaja, mogu se montirati kao samostojeće – bez oslanjanja na postojeće objekte, što daje priliku za izborom tačnog dela dvorišta na kojem će se oaza za odmor nalaziti. Unutrašnjost pergole dobija funkcionalnost postavljanjem baštenskog nameštaja, rasvete, uređaja kao što su muzički stubovi i televizori, u kombinaciji sa dekorativnim biljkama, jastučićima, baldahinima i slično.

Na koji način se najjednostavnije montiraju pergole?

U zavisnosti od toga da li su odabrane drvene pergole, ili je izbor ipak bioklimatska pergola cena će rezultirati troškovima za kupovinu konstrukcije, uz ili bez uključenih potrebnih izdataka za profesionalnu montažu. Kako se pergole sastoje iz čvrstih stubova i zatvorenih ili otvorenih rešetki krovne konstrukcije, manji obim delova nije zahtevan za montiranje na otvorenom prostoru. Posebno ukoliko se radi o postavljanju drvene pergole koja se jednostavno nastavlja na postojeći objekat, montaža se odvija brzo i lako.

Efikasan način da se postave pergole jeste uz angažovanje stručnih lica, koji privčršćuju stubove za krov i delove koji se oslanjaju na podlogu snažnim šafovima, specijalnim lepkovima i drugim elementima za bezbedno i snažno spajanje radi dugoročne upotrebe bez oštećenja i gubljenja funkcija. Krovna konstrukcija za bioklimatske pergole često ima opciju automatskih podešavanja položaja rešetkica, kako bi se u potpunosti prostor zaštitio od sunca i padavina, a čak je dostupno i zagrevanje letvica od aluminijuma kako bi se brzo i lako otopio sneg i otklonila vlaga.

Pergole su jedan od omiljenih elemenata ukrašavanja dvorišta, ali i dobijanja dodatnog prostora raspoloživog za leškarenje, ispijanje kafe, uživanje sa prijateljima, proslave, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Pored toga, pergole se montiraju brzo i lako, zbog čega se biraju za bašte ugostiteljskih objekata, kada su posebno popularni bioklimatski tipovi konstrukcija koji pružaju zaštitu od sunca, padavina i svih drugih uticaja, pa se mogu koristiti tokom čitave godine.