Kosa

Kada imate negovani, čistu i dobro stilizovanu kosu, skoro da vam ništa drugo i nije potrebno kako biste izgledali savršeno i kako biste ostavili dobar utisak, ma gde god da se pojavite i kakava god to prilika bila. Zbog toga je jako važno da vodite veoma računa o svojoj kosi, baš kao što vodite računa o svojoj koži, noktima, te celokupnom organizmu, kako spolja, tako i unutra.

Naravno, svačija kosa zahteva drugačiju negu i brigu, što zavisi od njenog tipa, jer normalan tip kose zahteva dosta manje nege nego suva kosa, kao što dosta nege i brige zahteva i kosa koja je po svojoj prirodi nešto masnija. Samim tim, najvažnije jeste da znate kojem tipu pripada vaša kosa, te kakve su njene potrebe, kako ne bi došlo do toga da je nepravilno negujete i time dodatno oštetite i iskomplikujete njenu negu. Pored toga, evo nekoliko veoma korisnih saveta kako da je negujete, ali i kako da imate uvek dobru frizuru.

Hidratacija

Kao i kod kože, najvažnija stvar kod kose jeste hidratacija, jer dobro hidrirana kosa jeste zdrava i lepa kosa. Na prvom mestu, hidratacija često zavisi od samog organizma, što znači da je potrebno uvek da hidrirate svoj organizam, da pijete dovoljno tečnosti svakodnevno, a onda da obratite pažnju i na hidrataciju kose. Od samog početka, njenog pranja, pa sve na dalje, mnogo možete uraditi po tom pitanju. Ne koristite nikada veoma jake preparate koji isušuju kose, već isključivo one koji su namenjeni njenoj hidrataciji, te je dodatno „nahranite“ ukoliko imate farbanu kosu, koja zbog amonijaka i ostalih sastojaka često bude jako suva i neposlušna, a samim tim i veoma zahtevna u svakom trenutku, posebno kada želite da je stilizujete.

Zaštita

Kosa mnogo trpi zbog svega onoga što joj se radi kako bi izgledala lepo, kao što je farbanje, izvlačenje pramenova, stilizovanje uz pomoć fena, te posebno uz pomoć kupe, figara ili prese, budući da je tolika toplota prilično gori. Na prvom mestu je potrebno da sve te aparate koristite isključivo prema uputstvu proizvođača, nikako drugačije, ali i da koristite proizvode koji u velikom procentu mogu zaštiti vašu kosu od toplote svih grejnih tela. Osim te vrste zaštite, ukoliko često farbate kosu, onda joj je potrebna dodatna nega, u vidu salonskih ili kućnih tretmana, pa su tu od velike važnosti razne maske i pakovanja, koje što duže držite na kosu bolje i više reaguju i čine vašu kosu lepom i zdravijom.

Ne dozvolite da vam kiša pokvari frizuru

A kada želite lepu i stabilnu frizuru tokom celog dana, posebno kada se radi o nekom posebnom događaju, bitno je da poslušate vremensku prognozu. Ono šta ćete saznati od vremenske prognoze nije jedino kakvo će vreme biti, da li će biti toplo, hladno, sa padavinama ili bez, već i to kakvu frizuru možete napraviti. Kada vremenska prognoza najavi kišu često znači da je puštena kosa skoro nemoguća, jer će se sasvim poremetiti, nabubriti i na kraju neće ličiti ni na šta, već je potrebno da je što više podignete i učvrstite, kako vlaga i voda ne bi mnogo toga pokvarile. Te tako osim svih aparata za stilizovanje kose, mnogih preparata, bitno je da poslušate i vremensku prognozu, te tako saznate šta je u kom trenutku najbolje za vas.