egipat 2024

Egipat, zemlja bogate istorije i zapanjujućih pejzaža, već decenijama privlači putnike željne avanture, kulture, i naravno, sunčanja.

Dve njegove destinacije posebno se ističu kao idealna mesta za letovanje: Hurgada i Sharm el Sheikh. Oba grada obećavaju nezaboravno iskustvo u Egiptu 2024., ali na svoj jedinstveni način.

Hurgada

Lokacija i klima: Hurgada, smeštena na obali Crvenog mora, poznata je po svojim toplim vodama i mekim peščanim plažama. Klima je tipično pustinjska, što znači tople dane i hladnije noći.

Hoteli: Hurgada nudi širok izbor hotela, od luksuznih do pristupačnih opcija. Hoteli kao što su ‘Sunrise Crystal Bay Resort’ i ‘Desert Rose Resort’ nude izvanredan kvalitet usluga sa bazenima, spa centrima i restoranima.

Plaže i aktivnosti: Plaže su poznate po svom finom pesku i kristalno čistoj vodi. Popularne aktivnosti uključuju ronjenje i kajtsurfing, zahvaljujući idealnim vetrovitim uslovima.

plaze egipat 2024

Atrakcije: Hurgada je takođe poznata po svojim izletima do istorijskih lokacija kao što je Luksor i dolina kraljeva.

Sharm el Sheikh

Lokacija i klima: Sharm el Sheikh, takođe na Crvenom moru, nudi nešto topliju klimu od Hurgade. Ovaj grad je omiljen zbog svojih spektakularnih koralnih grebena.

Hoteli: U Sharm el Sheikhu, hoteli poput ‘Four Seasons Resort’ i ‘Royal Savoy’ pružaju izuzetan luksuz. Hoteli ovde često nude privatne plaže.

Plaže i aktivnosti: Plaže su često kamenite, ali izuzetno atraktivne za ljubitelje ronjenja i snorkelinga. Vodeni sportovi su takođe veoma popularni.

Atrakcije: Sharm el Sheikh je blizu nacionalnog parka Ras Mohammed i poznat je za noćni život.

 3. Uporedna analiza Hurgade i Sharm el Sheikh-a

Hoteli

 Hurgada

 1. Raznovrsnost smeštaja: Hurgada nudi širok spektar hotela, od pristupačnih opcija do luksuznih resorta. Odlična je za sve vrste putnika, uključujući porodice, parove i solo avanturiste.
 2. Primeri hotela:

   – ‘Sunrise Crystal Bay Resort’: Ovaj hotel spaja luksuz sa pristupačnošću, nudeći prostrane sobe, nekoliko bazena, i raznolik izbor restorana.

   – ‘Desert Rose Resort’: Poznat po svojim vodama, ovaj resort nudi aktivnosti za sve uzraste, uključujući vodene parkove i sportske sadržaje.

 1. Pogodnosti: Većina hotela nudi bazene, direktni pristup plaži, spa tretmane, i raznovrsne obroke. Mnogi nude all-inclusive pakete za bezbrižan odmor.

 Sharm el Sheikh

 1. Fokus na luksuz: Sharm el Sheikh se izdvaja svojim naglaskom na luksuznim hotelima, pružajući izuzetan kvalitet usluga i ekskluzivnost.
 2. Primeri hotela:

   – ‘Four Seasons Resort’: Sinonim za luksuz, nudi privatne plaže, vrhunske spa centre, i izvrsne restorane.

   – ‘Royal Savoy’: Smešten u srcu Sharm el Sheikha, ovaj hotel pruža ekskluzivnost, s privatnim plažama i personalizovanim uslugama.

 1. Posebnosti: Mnoštvo hotela u Sharm el Sheikhu ima specijalizovane sadržaje poput ronilačkih centara, jahti na iznajmljivanje, i organizovanih izleta.

 Plaže

 Hurgada

 1. Peskovite plaže: Hurgada je poznata po svojim prostranim, peskovitim plažama koje su idealne za porodični odmor, sunčanje i plivanje.
 2. Aktivnosti na plaži:

   – Kajtsurfing: Zahvaljujući redovnim vetrovima, Hurgada je raj za kajtsurfing.

   – Ronjenje i Snorkeling: Iako nisu kao u Sharm el Sheikhu, i ovde postoje dobri uslovi za ronjenje.

 1. Dostupnost i pogodnosti: Plaže su lako dostupne, sa raznovrsnim opcijama za smeštaj u blizini. Većina hotela nudi ležaljke, suncobrane i barove na plaži.

 Sharm el Sheikh

 1. Kamenite plaže i koralni grebeni: Sharm el Sheikh je poznat po svojim kamenitim plažama i izvanrednim koralnim grebenima, idealnim za ronjenje i snorkeling.
 2. Aktivnosti na plaži:

   – Ronjenje i Snorkeling: Plaže poput one na Ras Mohammed Nacionalnom parku nude neke od najboljih uslova za ronjenje na svetu.

   – Vodeni Sportovi: Parasailing, vožnja čamcem sa staklenim dnom, i drugi vodeni sportovi su veoma popularni.

 1. Ekskluzivnost: Mnogi hoteli nude privatne plaže, što pruža dodatni osećaj luksuza i privatnosti.

Klimatski uslovi: Obe destinacije imaju slične klimatske uslove, ali Sharm el Sheikh je generalno topliji.

Atrakcije: Hurgada nudi više izleta u unutrašnjost zemlje, dok Sharm el Sheikh ima bolji noćni život i bliže je prirodnim rezervatima.

Izbor između Hurgade i Sharm el Sheikha zavisi od vaših ličnih preferencija. Ako tražite luksuzni odmor sa naglaskom na ronjenju, Sharm el Sheikh je idealan. Za one koji preferiraju peskovite plaže i žele da istraže istorijska mesta Egipta, Hurgada bi bila bolji izbor.

Saveti

Praktični saveti: Ne zaboravite da proverite zahteve za vizu i vakcinaciju pre putovanja. Takođe, uvek je važno pratiti savete za bezbednost.

Korisni kontakti: Ambasada Egipta u vašoj zemlji, turistički info centri u Hurgadi i Sharm el Sheikhu, kao i lokalne turističke agencije mogu pružiti korisne informacije.