Skoro svako od nas provodi većinu svog vremena upravo na radnom mestu i jako je bitno da se tu osećamo prijatno. Radno okruženje treba da bude osmilšljeno tako da pozitivno utiče na zaposlene, na njihove međuljudske odnose ali i na sve potencijalne klijente. Uređenje poslovog prostora nije lako ali uz par saveta možete doprineti boljem i lepšem ambijentu za vaše zaposlene. Uređenje prostora mora da prati samu deltanost firme. U nastavku teksta možete pronaći par praktičnih saveta koji vam mogu biti od pomoći pri uređenju poslovnog prostora.

Aktualnost open space concepta

Open space concept sve je popularniji ali i sa razlogom. Doprinosi ekonomičnijoj upotrebi resursa tako što podrazumeva zajedničku upotrebu opreme i time vidno dovodi do smanjenja računa za održavanje, hlađenje, grejanje. Osim ovih ekonomičnih razloga open space concept je pokazao da pozitivno utiče na odnos, komunikaciju među zaposlenima kao i timski rad usled nepostojanja fizičkih barijera među zaposlenima. Ranije poslovno radno okruženje izgledalo je dosta drugačije. Imali smo taj osetni vid izolacije ali i zatvorenijeg prostora i skučenosti upravo zbog postojanja fizičkih barijera. Sve elegantnije rešenje u poslednje vreme predstavljaju i staklene pregrade. Mnoge kompanije upravo traže ovo rešenje za svoj unutrašnji prostor. Mogu se pronaći mnogo različitih vrsta pregrada sve u zavisnosti šta vi tražite. Najpopularniji tip je svakako all in glass sistem, izrada staklenih pregrada bez vertikalnih profila. Ove pregrade pored svoje elegantne note koje imaju doprinose i da se zaposleni osećaju prijatnije. Slažete se da je ovo svakako bolji koncept od ranijeg koji je bio zatvorenog tipa?

Ako ste se već odlučili za staklene pregrade onda će vam definitivno trebati i staklena vrata. Služe kako bi pregradili poslovni prostor. Staklena vrata su svakako elegantno rešenje i sa estetske strane doprinose mnogo ali isto tako imaju i svoju praktičnu stranu a to je da se lako održavaju. Generalno staklo doprinosi većem izgledu prostorije ali i prijatnijem mestu za rad jer dozvoljava prirodnoj svetlosti da se širi prostorijom.

Ono što još možete uraditi kako bi svoj poslovni prostor učinili većim nego što zapravo jeste postavka ogledala. Ogledalo će vizuelno učiniti vaš prostor većim i zato razmislite i o tome. 

Akcenat na rasveti

Sve više kompanija poklanja pažnju upravo rasveti. Rasveta jeste jako značajna jer između ostalog može uticati na raspoloženje zaposlenih. Takođe će ulepšati prostor i omogućiti dobru vidljivost ukoliko je dobro pozicionirate. Svi znamo da je prirodna svetlost najbola ali u slučaju njene odsutnosti najbolje rešenje je upravo dobra rasveta i led sijalice koje uspešno imitiraju dnevno svetlo a ujedno pružaju veliku vidljivost. 

Oplemenite svoj poslovni prostor biljakama. One će učinitit prostor svežijim ali i da izgleda toplije. Osim toga biljke pozitivno utiču na raspoloženje kod ljudi. Ne zaboravite da će biljke prečistiti i vazduh unutar prostora. Nameštaj kojim ćete upotpuniti poslovni prostor ne bi trebao da odudara od ostatka enterijera. Savet je da se držite svetlih boja i tonova. Vodite računa da kancelarije stolice pružaju maksimalnu udobnost svim zaposlenima.