Investiranje je postalo sve popularnije u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, ali i dalje zaostaje za nekim zemljama Evrope kada je reč o ukupnom obimu investicija. U ovom tekstu ćemo detaljnije istražiti razlike u kulturi investiranja između Srbije i nekih zemalja Evrope, posebno kada je reč o ulaganju u osiguranje.

Ulaganje u osiguranje u Srbiji

Ulaganje u osiguranje, posebno životno osiguranje, postaje sve popularnije u Srbiji. Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna premija životnog osiguranja u Srbiji u 2019. godini iznosila je oko 51 milion evra, što je porast u odnosu na prethodne godine.

Međutim, uporedimo li ove brojke sa nekim drugim zemljama Evrope, poput Nemačke, Francuske ili Velike Britanije, vidimo da Srbija i dalje zaostaje kada je reč o ukupnom obimu ulaganja u osiguranje. U ovim zemljama, osiguranje je dugogodišnja tradicija i kultura, a ulaganje u osiguranje predstavlja značajan deo portfolija mnogih investitora.

Ulaganje u osiguranje u Evropi

Prema podacima iz 2020. godine, evropski sektor osiguranja bio je treći po veličini u svetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. U zemljama poput Nemačke, Francuske i Velike Britanije, sektor osiguranja ima dugu istoriju i predstavlja značajan deo ukupnog portfolija mnogih investitora. U ovim zemljama, životno osiguranje često se koristi kao sredstvo za ostvarivanje finansijskih ciljeva, kao što su plaćanje školarine, kupovina nekretnina ili penzionisanje.

Međutim, ova kultura investiranja u osiguranje nije prisutna u svim zemljama Evrope. Na primer, u zemljama kao što su Španija, Italija i Grčka, manje se ulaže u životno osiguranje, a umesto toga investitori se češće odlučuju za druge oblike investicija, poput akcija ili nekretnina.

Razlike u kulturi investiranja između Srbije i Evrope

Jedan od glavnih razloga za razlike u kulturi investiranja između Srbije i nekih zemalja Evrope jeste stepen finansijske pismenosti. U Srbiji, finansijska pismenost i dalje nisu na vrhunskom nivou, što znači da mnogi ljudi nemaju dovoljno znanja i informacija da bi mogli da donose dobre finansijske odluke. Mnogi građani u Srbiji još uvek ne shvataju koliko je važno planirati svoje finansije i ulagati u budućnost.

Osim toga, u Srbiji su i dalje prisutni neki ekonomski faktori koji otežavaju investiranje u osiguranje. Visoka stopa nezaposlenosti i niska prosečna plata mnogim građanima otežavaju da odvoje novac za investiranje, posebno u dugoročne planove kao što je životno osiguranje. Takođe, politička nestabilnost i promenljiva ekonomska situacija često odvraćaju investitore od dugoročnih investicija.

Kada govorimo o razlikama u investiranju u osiguranje između Srbije i Evrope, važno je napomenuti i razlike u regulativi. U Evropi, sektor osiguranja je regulisan strožije, što investitorima daje veću sigurnost. S druge strane, u Srbiji sektor osiguranja nije toliko regulisan, što može izazvati zabrinutost među investitorima.

Kasko osiguranje u Srbiji

Kada je reč o kasko osiguranju, situacija u Srbiji je nešto drugačija. Kasko osiguranje je jedna od najpopularnijih vrsta osiguranja u Srbiji, jer pruža pokriće u slučaju oštećenja ili krađe vozila. Međutim, mnogi građani u Srbiji još uvek nisu dovoljno upoznati sa kasko osiguranjem i često ne shvataju koliko je važno imati kasko osiguranje, posebno ako posedujete novije vozilo.

Kada je reč o ceni kasko osiguranja, u Srbiji postoje razlike u ceni u zavisnosti od osiguravajuće kuće, ali i od modela vozila. Novija i skuplja vozila obično zahtevaju veću premiju za kasko osiguranje. Međutim, važno je napomenuti da je kasko osiguranje dugoročna investicija koja može pomoći da sačuvate svoju investiciju u vozilo i da se osećate sigurnije dok vozite.

Životno osiguranje 

 Osiguranje života je jedna od najčešćih vrsta osiguranja koja pruža finansijsku zaštitu za vas i vašu porodicu u slučaju vaše smrti ili invalidnosti. Ova vrsta osiguranja takođe može biti korisna za planiranje i ostvarivanje finansijskih ciljeva u budućnosti, poput plaćanja školarine ili penzionisanja.

U Srbiji, životno osiguranje je postalo sve popularnije u poslednjih nekoliko godina. Mnoge osiguravajuće kuće nude razne programe životnog osiguranja koji pružaju finansijsku sigurnost i stabilnost vašim najbližima. Međutim, mnogi građani još uvek nisu dovoljno informisani o prednostima životnog osiguranja i nisu svesni koliko ova vrsta osiguranja može biti korisna za njihove finansijske ciljeve.

Važno je da se informišete o različitim programima životnog osiguranja koji su dostupni i da pronađete onaj koji odgovara vašim potrebama. Mnogi programi životnog osiguranja pružaju fleksibilne opcije plaćanja, a neki čak omogućavaju i ulaganje u razne fondove. Važno je da razumete šta su vaši finansijski ciljevi i da se posavetujete sa finansijskim savetnikom kako biste pronašli najbolju opciju za vas i vašu porodicu.