Home Automobil Značaj koji ima osiguranje od autoodgovornosti u svakodnevnom saobraćaju

Značaj koji ima osiguranje od autoodgovornosti u svakodnevnom saobraćaju

osiguranje od autoodgovornosti

Kretanje u ulicama koje su vrlo prometne, uz karakteristične gužve i zastoje u određeno doba dana, još je teže i zahtevnije ukoliko se upravlja automobilom ili drugim motornim vozilom. Čak i kada je koncentracija na maksimumu, može doći do iznenadnih okolnosti, koje će se lakše rešiti ukoliko je obezbeđeno osiguranje od autoodgovornosti.

U svakom slučaju, osiguranje od autoodgovornosti je zakonska obaveza i da bi vozilo bilo u regularnom saobraćaju polisa je neizostavan deo uspešne registracije. Zbog toga, najčešće se polisa i kupuje prilikom registracije putničkog ili teretnog vozila, sa važenjem od godinu dana, dok glasi uvek na samo vozilo. Osiguranje od autoodgovornosti namenjeno je zaštiti drugih učesnika u saobraćaju koji ne snose krivicu za nezgodu i oštećenje vozila.

Karakteristike koje ima osiguranje od autoodgovornosti za sva vozila

Zaključivanje polise za osiguranje od autoodgovornosti može se izvršiti kod profesionalnih društava koje najčešće pružaju čitav spektar srodnih usluga. U pitanju su  usluge u domenu zaštite, bezbednosti, sigurnosti i pokrića rizika u svakodnevnom životu, poslovanju, prilikom putovanja, učestvovanja u saobraćaju i slično. Osiguranje od autoodgovornosti pokriva rizike u slučaju saobraćajnog udesa i druge nezgode, tako što se iz sume osiguranika plaćaju svi troškovi nastali na vozilu drugog učesnika i trećeg lica.

Inače skupi troškovi popravke i zamene originalnih delova zahtevaju mnogo izdataka, koje bi u odsustvu ovih usluga moralo pokriti i nadoknaditi samo lice. U slučaju kada se ugovori osiguranje od autoodgovornosti, sve troškove zamene delova i popravke u najboljim servisima i isključivo uz proverene delove i opremu, snosi profesionalna kompanija iz definisane sume osiguranika. Široka mreža predstavništava osiguravajućih društava čini jednostavnim i lakim realizovanje polise, dokazivanja i nadoknade svih troškova.

Zašto je bitno obezbediti osiguranje od autoodgovornosti?

Osiguranje od autoodgovornosti bitno je za sve vrste motornih vozila, jer iako direktno štiti druge učesnike u saobraćaju, nadoknađivanjem nastalih troškova čuva budžet vlasnika. U kombinaciji sa kasko osiguranjem dobija se kompletno pokriće rizika i za sopstveno vozilo, što je način da se nadomeste i troškovi prouzrokovani nezgodom u svakom trenutku. Dok je osiguranje od autoodgovornosti obaveza u skladu sa zakonom, kasko usluge su dobrovoljne i ugovaraju se prema potrebi i mogućnostima vlasnika motornog vozila. Široka mreža osiguravajućeg društva i pokrivenost čitave zemlje, čini da su svima dostupne raznolike usluge, među kojima je i autoodgovornost.

Obično se za sve srodne usluge definišu iznosi okvirne osiguravajuće sume u rasponu, pa na taj način nastaju brojni paketi i mogućnosti koje će biti u skladu sa svakim budžetom osiguranika. Kada je u pitanju osiguranje od autoodgovornosti, iznos minimalne sume predlaže Narodna banka Srbije, a utvrđuje i usvaja Vlada, što se prezentuje klijentima. U skladu sa snagom i generacijom vozila, predviđena premija osiguranja uplaćuje se najčešće jednokratno i dokazuje uplatnicom ili drugim instrumentom plaćanja u postupku registracije.

Veoma je važno ugovoriti osiguranje od autoodgovornosti, pre svega jer je u pitanju ispunjavanje zakonske obaveze za svako vozilo, bez obzira ko upravlja prevoznim sredstvom. U slučaju da dođe do saobraćajne nezgode, štetu koja je prouzrokovana drugim licima i trećim učesnicima nadoknađuje osiguravajuća kompanija iz osigurane sume klijenta.