Home Zdravlje Bliži se rođendan nekoj od Vaših bliskih osoba? Evo zbog čega je...

Bliži se rođendan nekoj od Vaših bliskih osoba? Evo zbog čega je terapeutska masaža najbolji poklon koji možete da joj darujete

terapeutska masaza

Kada dođe do kupovine poklona za drage osobe svi mi pokušavamo da smislimo šta je to u čemu će on/ona najviše uživati. Odjednom sve stvari po tržnim centrima postaju nedovoljno dobre, a mi nastavljamo da se mučimo u potrazi sa savršenim poklonom. Postoji jedan poklon koji će sigurno prijati svakom, i muškarcima i ženama, a to je terapeutska masaža.

Šta je terapeutska masaža

Terapeutska masaža je skup različitih tehnika pokreta i pritiska na mišiće kojima se smanjuje upala i osoba se oslobađa bola. Ova vrsta masaže se razlikuje od obične relaks masaže po tome što je malo jača, dakle osoba koja se masira oseća određeni pritisak, ali to ne znači da će sve vreme tokom tretmana trpeti jake bolove. Treba pomenuti da je terapeutska masaža mnogo slabija od sportske masaže.

Kako fizioterapeuti objašnjavaju, u toku terapeutske masaže se vrši pritisak na unutrašnje slojeve mišića, za razliku od relaks masaže koja služi samo za oslobađanje napetosti. Ova masaža se primenjuje čak i za lečenje određenih stanja ili nakon povreda. Terapeutska masaža je specifična i po tome što nju mogu da izvode isključivo fizioterapeuti. Na ovo posebno treba obratiti pažnju prilikom zakazivanja, je se, nažalost, često dešava da terapeutsku masažu izvode maseri koji su završili neku kratku obuku. Zbog samog lošeg poznavanja ljudske anatomije, ako nestručno lice izvodi ovu masažu može doći do povreda ili pogoršanja već postojećeg stanja.

Ko je kandidat za terapeutsku masažu?

Može se reći da je za terapeutsku masažu kandidat gotovo svaka odrasla osoba. Savremena zanimanja koja iziskuju sedenje za računarom u neprirodnom položaju gotovo osam sati dnevno uzrokuju jako velike probleme, a prvi od njih je ukočenost vrata i bolovi u ramenima. Pored toga stres koji svakodnevno proživljavamo, od gužvi u saobraćaju, gradskog prevoza, pokušavanje da završimo što više obaveza u samo jednom danu, a da posle toga provedemo i neko kvalitetno vreme sa decom jako loše utiče na naše mišće i nervne završetke jer se sva aknksioznost koju smo osećali u toku dana nakuplja u njima.

Terapeutska masaža se primenjuje i kod lečenja sportskih i drugih vrsta povreda, za reumatozne bolove u ramenima i rukama i za olakšavanje povreda u lumbalnom delu kičme.

Ono što je jako interesantno je da ova masaža može da pomogne i kod astme, nesanice i hroničnog umora, kardiovaskularnih problema, usporenog metabolizma i problema sa gastritisom. Fizioterapeuti u toku izvođenja ove masaže pokušavaju da pokrenu cirkulaciju pa se zbog toga oseća i veliko olakšanje u nogama. Poboljšanje cirkulacije nakon terapeutske masaže pozitivno utiče i na protok kiseonika kroz organizam, što kasnije utiče na kognitivne sposobnosti osobe koja se masira.

Možda najveće iznenađenje je rešavanje gastroenteralnih problema terapeutskom masažom. Kada odete u salon možete da pomenete fizioterapeutu kakav problem imate i on ili ona će Vam ujednačenim pokretima masirati stomak i tako smanjiti napetost i otečenost. Ovakvim masiranjem se ubrzava i metabolizam pa terapeutska masaža može pomoći i u procesu mršavljenja.