Portrait of smiling vehicle mechanic holding wrench and working under the truck in vehicle repair shop.

Otvaranje novog auto puta u Crnoj Gori donelo je mnogo pogodnosti za odlazak na letovanje, ukoliko ste se odlučili da ćete kod suseda provesti odmor, ali i neke neprijatne vesti koje su postale gotovo svakodnevne u našim i njihovim medijima. Naime, sve je više medijskih članaka, kao i snimaka na društvenim mrežama, o zapaljenim automobilima na auto putu. To nisu isključivo mnogo stari automobili, kakvi se i dalje voze kod nas, već i oni novije generacije. Najčešći razlog za ove paljevine na autombilima je zapušen dpf filter, na koji većina vlasnika dizel automobila ne obraća pažnju sve dok zbog toga ne mogu da prođu tehnički pregled ili smatraju da im cena čišćenja dpf filtera predstavlja dodatno opterećenje na budžet.

 

Kako dolazi do toga da se zapuši dpf filter

 

Pre nego što objasnimo kako dolazi do zapušenog dpf filtera, treba razjasniti njegovu ulogu u sutomobilima. Dpf filteri su deo izduvnog sistema automobila koji koriste dizel kao pogonsko gorivo. Razlog za njihovu primenu je to što su i dalje, uprkos svoj modernoj tehnologji najveći zagađivači na svetu upravo dizel motori. Oni služe da zaustave sve čestice koje se oslobađaju sagorevanjem dizel goriva. Sastoje se iz metalnog obruča i keramičkog saća na kom se zadržavaju sve nečistoće koje bi u suprotnom, da filtera nema, otišle u atmosferu. Inače se na automobilima odvija proces samočišćenja dpf filtera, kada auto postigne radnu temperaturu i sagori sve nakupljene čestice, ali nekada to nije slučaj, i onda se filter zapuši.

 

Do zapušavanja dpf filtera dolazi iz dva razloga. Prvi je gorivo lošeg kvaliteta koje se sve češće stipa na našim pumpama. Ono emituje više čestica pa se samim tim i brže nakuplja na saću filtera. Drugi razlog je stalna gradska vožnja. Ona podrazumeva mnogo semafora i manje brzine, pa auto ne može da postigne određenu radnu temperaturu koja je potrebna za sagorevanje nakupljenih čestica. Prvi znak da je dpf filter zapušen je slabiji rad automobila. to se primećuje uglavnom u vožnji na uzbrdicama i otvorenom putu kada je potrebno da se razvije veća brzina ili da se postigne određeni broj obrtaja. Drugi znak je nemogućnost propaska tehničkog pregleda pred registraciju vozila. ada vlasnici dizelaša počinju da se raspituju o tome koja je cena čišćenja dpf filtera i gde se to može obaviti.

 

U suprotnom, ukoliko se nastavi vožnja sa zapušenim dpf filterom, može doći do pregrevanja automobila i požara. Razlog za to je što izduvni gasovi ne mogu da neometano izađu iz auta. Tek kada dođe do požara na automobilu u kom neko može i da strada, shvati se da je cena čišćenja dpf filtera prava sitnica u odnosu na cenu celog automobila ili ljudski život.

 

Koja je cena čišćenja dpf filtera i gde se to može uraditi?

 

Čišćenje dpf filtera se može obaviti isključivo u za to ovlašćenim servisima. Kako je u pitanju proces koji se odvija u više faza i na različite načine, cena čišćenja dpf filtera se određuje i na osnovu načina kako se obavlja, odnosno, da li se filter otvara ili se čišćenje obavlja u celosti.