renoviranje stana

Kako bi svoj prostor učinili mnogo boljim za život mnogi pribegavaju adaptaciji stana. To je jadan proces kojim se menja na neki način izgled stana i poboljšava njegova funkcionalnost. Dakle, nije samo važno da stan dobro izgleda, već da se u njemu prijatno i lepo osećate, da vam bude ugodno i da ne postoje čak ni minimalni problemi. Zato i pre same adaptacije stana treba da napravite jedan dobar plan. 

Pre svega, razmislite o prioritetima. Dakle, kada se vrši adaptacija stana, pre svega se fokusirate na one stvari koje ne funkcionišu najbolje, a koje su važne za svaki dom. Kada je adaptacija stana u pitanju treba okupiti, pre svega, stručan tim ljudi oko sebe, kako bi se sve na kraju završilo na najbolji mogući način. 

Na prvom mestu – elektroinstalacije 

Kada ste se već odlučili za adaptaciju stana, važno je početi od one najvažnije stavke i važno je stvari menjati u korenu. Ukoliko ste se na primer preselili, iznajmili ili kupili novi stan, onda je pre svega važno da proverite u kakvom su stanju elektroinstalacije. 

Dakle, to nećete uspeti sami, pa će vam sigurno biti potrebna podrška stručnjaka, odnosno električara. Dobro bi bilo da se pre adaptacije stana raspitate u zgradi da li su vaše nove komšije možda imale nekih problema sa elektroinstalacijama, pa ćete na taj način i olakšati električaru. 

Adaptacija stana podrazumeva i kompletnu zamenu elektroinstalacija, ali podrazumeva i zamenu samo onih rizičnih elemenata. Ali, to je već posao stručnjaka da odredi šta je najbolje. Obično ovi radovi mogu da traju tri do četiri dana. 

Ne manje važno – krečenje 

Proces, koji neki najviše vole kada je adaptacija stana u pitanju jeste krečenje stana.  Krečenjem  stana se apsolutno menja izgled prostorija. Krečenje uglavnom uvek dolazi na samom kraju, kada se osnovni procesi završe. Ovde vam je već dozvoljeno da unesite i malo vaše mašte i malo kreativnosti.

Ništa manje bitne – vodoinstalacije 

Druga važna stavka, ali koja je isto neophodna kada se radi o adaptaciji stana, jesu vodoinstalacije. Bez detaljne popravke vodoinstalacija, imaćete velike probleme kasnije. Kao i elektroinstalacije i vodoinstalacije su neke stvari koje kasnije ne primećujemo, jer se naviknemo na njih, ali shvatimo koliko su nam bitne tek kada nastane neki kvar i kada shvatimo da bez toga mi ne možemo da funkconišemo.

 Treba obavezno proveriti vodovodne cevi. Najveću pažnju, prilikom adaptacije stana, treba posvetiti kupatilu, a zatim i kuhinji. Računajte i da će vam provera i zamena vodoinstalacija oduzeti takođe tri do četiri dana. Zapamtite da ove procese nikako ne treba da ubrzate, nego treba da ispratite da se što detaljnije sprovedu, kako bi kasnije mogli normalo i bez problema da funkcionišete. 

Sledeće na redu – keramika i parket 

Ovde već dolazimo do zanimljivijeg dela adaptacije stana. Ovaj deo je zanimljiviji, jer vi i te kako učestvujete u njemu. Drugi će vam zameniti ili postaviti novu keramiku, ali ćete je vi prethodno odabrati. Kada su u pitanju elektroinstalacije i vodoinstalacije, vi nemate tu šta mnogo da se pitate. Ovde je situacija drugačija. 

Keramiku i parket birate isključivo vi, a da li ćete vi to postavljati, to već zavisi od vaše stručnosti i iskustva. I pre nego što adaptacija stana zvanično započne, pripremite ove materijale i uskladite ih sa vašim željama, ali razmišljajte malo i o trendovima.