Odluka da iznajmite stan nije nimalo laka. Ovo može predstavljati pravi izazov ali i biti veliki korak u vašem životu. Bilo da ste se odlučili da živite samostalno, studirate ili ste dobili novi posao koji podrazmenva menjanje lokacije, iznamjljivanje stana nije jednostavan posao i zato vam u nastavku teksta ukazujemo na neke najbitnije stavke koje trebate da uzmete u obzir prilikom otpičinjenja ovog procesa.

Lokacija

Svako od nas vezan je za onaj deo grada u kom je odrastao ali to nije razlog da ne potražite stan i na nekom drugom kraju grada, možda vas baš tamo očekuje sve ono o čemu ste maštali. Složićemo se i reći da je praktičnost i blizina svakako najbolji scenario pa zato i ne čudi ćinjenica da većina studenata traže stan baš tamo gde im se fakultet lokacijiski nalazi, a mladi karijeristi onaj deo grada koji je blizu njihovih radnih mesta. Stanove za iznajmljivanje danas možete pronaći u bilo kom delu grada a samo pretragu možete započeti putem interneta. Jednostavnim ukucavanjem reči u svom pretraživaču stanovi za izdavanje, stanovi za izdavanje Vračar, stanovi za izdavanje Zvezdara ili već koju opštinu preferirate možete naići na pregršt stanova, na vama je samo da odaberete onaj najadekvatniji. Ono što treba da napomenemo jeste da prilikom odabira stana uvek gledate da se u blizini nalaze i prodavnica, pijaca, pošta, autobuska stanica…

Opština Novi Beograd sve je popularnija poslednjih godina jer upravo tamo je skoncetrisana većina kompanija i zato je izdavanje stanova Novi Beograd među traženijim. 

Koliko ste spremni da izdvojite novca 

Iznajmljivanje stanova nije jeftino. Pre nego što odlučite da stan iznajmite razmislite o mesečnim troškovima koje ste dužni da platite. Ne zaboravite i depozit koji se daje na samom početku. Isto tako razmislite da li vam treba namešten stan ili prazan koji ćete nakon toga sami urediti po svok ukusu. 

Naravno da su stanovi bliži centru skuplji od onih na periferiji ali ukoliko je to svega par stanica od vašeg posla, škole, fakulteta nemojte se ograničavati isključivo na sam centar grada. Pojedina mesta u Beogradu jako su dobro povezana sa centrom grada pa imajte i to na imu prilikom potrage. Bitno je da se dobro isplanirate i umate u vidu troškove koje ste dužni da svaki mesec plaćate kako u suprotnom ne bi došli u siuaciju da morate ponovo da se selite iz finansijskih razloga. 

Našli ste stan 

Videli ste željeni stan na internetu i želite da ga vidite i uživo. Spermite sva pitanja i eventualne nedoumice koje imate za vlasnika stana. Pokušajte da se dogovorite i oko manje cene stanarine. Takođe ako niste sigurni da li biste smeli da menjate postojeći raspored nameštaja, kačite sopstvene slike, menjate zavese, pitajete i to. Odmah na licu mesta razrešite sve nedoumice i dogovorite sve sa vlasnikom nekretnine i izbegnite sve ubuduće nesporazme ukoliko je to stan koji želite.

Ukoliko se odlučite za određen stan još jedna bitna stvar koju bismo vam savetovali jeste da  sa vlasnikom tog stana napravite zapisnik o primopredaji stana kao i Ugovor o zakupu istog. Na taj način zaštitićete svoje interese i otkloniti sve eventualne nesporazume.