Inhalatori za decu

Inhalatori poslednjih godina doživljavaju sve veću popularnost, pa se sve češće i nalaze u brojnim domovima, među svim ostalim aparatima namenjenim za kućnu upotrebu. Uzrok tome je, pre svega, razvoj tehnologije izrade ovih aparata, pa samim tim i bolja ponuda ovakvih uređaja na tržištu i, posledično, njihova veća dostupnost. Nažalost, najbitniji faktor koji ima uticaja na popularnost ovakvih i sličnih proizvoda jesu zdravstvena stanja koja iziskuju ovakvu vrstu pomagala. S obzirom na to da je postupak inhalacije često neophodno obaviti i po nekoliko puta u toku dana, veliko je olakšanje posedovati ovakav aparat kod kuće, a njegova jednostavna upotreba upravo to i omogućava. Dobra ponuda na tržištu uticala je i na cene, pa je, srećom, ovaj aparat sada zaista dostupan svima.

Šta postiže inhalator?

Osnovna funkcija inhalatora, najjednostavnije rečeno, jeste olakšavanje disanja. Inhalacija omogućuje širenje disajnih puteva, razređuje sekret, ali i olakšava njegovo izbacivanje. Ovaj aparat funkcioniše tako što para vlaži sluzokožu disajnih puteva ujedno omogućavajući i da ta ista para  stigne direktno do pluća, pa se na taj način efikasno sprečava lepljenje sekreta na pluća i olakšava disanje.

Kada se koristi inhalator?

Inhalator pronalazi svoju primenu kako kod odraslih, tako i kod dece. Od velike je pomoći astmatičarima, ali i kod drugih stanja poput bronhitisa, laringitisa, alergijskog rinitisa. Nažalost, zbog sve zagađenijeg vazduha kome smo često izloženi, inhalatori su u gotovo konstantnoj upotrebi, a ne samo tokom sezone alergija. Takođe, nisu više rezervisani samo za one koji pate od određenih hroničnih bolesti. Zbog visokog zagađenja u širokoj su upotrebi i kod zdravih osoba. Ujedno, inhalatori mogu biti korisni i kod obične prehlade i produktivnog kašlja.

Inhalatori za decu

Inhalacija se, kao što smo već rekli, primenjuje kod svih uzrasta, pa čak i kod novorođenčadi. Postalo je gotovo nemoguće pronaći dom koji nastanjuje beba ili malo dete, a da ne poseduje inhalator. Inhalatori za decu pokazali su se veoma korisnim kod različitih stanja kojima su podložni najmlađi. Mogu se koristiti uz fiziološki rastvor  ili lek, ali u svakom slučaju efekat neće izostati – ova moćna sprava vašem detetu će svakako olakšati disanje, ali i razređivanje i izbacivanje upornog sekreta. Inhalator vlaži sluzokožu disajnih puteva i širi ih, a za razliku od unošenja leka preko krvotoka, inhalacija omogućava optimalnu koncentraciju leka baš tamo gde je najpotrebnija – na sluzokoži disajnih puteva. Zahvaljujući tome, moguće je koristiti minimalne doze lekova, jer će i takve verovatno postići željeni efekat.

Kako se koristi inhalator?

Inhalator se koristi uz fiziološki rastvor (pripremljen po uputstvu lekara) ili lek, a inhaliranje je krajnje jednostavno i potpuno prilagođeno upotrebi u kućnim uslovima.

Inhalacija se postiže pomoću maske ili nastavka za usta. Potrebno je udisati kroz usta, a pre svakog izdaha zadržati dah nekoliko sekundi. Ukoliko se inhalira malo dete, dovoljno je mirno i ujednačeno disanje.

Prednosti posedovanja inhalatora

Pre svega, posedovanje inhalatora olakšava veliki broj zdravstvenih tegoba, dok ujedno štedi i vaše vreme, jer nisu potrebne svakodnevne posete domu zdravlja – ovi uređaji potpuno su prilagođeni upotrebi u kućnim uslovima. Takođe, rezervni delovi za inhalatore su vrlo lako dostupni, pa to značajno produžava životni vek vašeg aparata. Inhalator zbog svog lokalnog dejstva omogućava bolju iskorišćenost leka, kao i brži učinak.

Sve u svemu, u pitanju je vrlo koristan proizvod koji vam može značajno olakšati svakodnevicu.