U ovom tekstu ćemo vam predstaviti pet najefikasnijih vežbi pomoću kojih ćete za veoma kratko vreme imati trbušnjake koje ste uvek želeli.

Burpee

Ako želite da izgubite šlauf, treba da radite vežbe za što više mišića. Burpee radi upravo to. Eksplozivna vežba – koja podrazumeva prelazak iz položaja guranja u skok i nazad u položaj guranja – pogodi svaki mišić od glave do pete.

U stvari, studija sa Američkog koledža za sportsku medicinu utvrdila je da je 10 ponavljanja sa brzim tempom podjednako efikasno u obnavljanju metabolizma kao i sprint u trajanju od 30 sekundi, tako da možete sagorjeti trbuh masnoće brže nego ikad ranije.

Planinarski penjač

Zamislite planinara kao dasku koja se kreće. Izvršite mini krckanje kada eksplozivno uvučete jedno koljeno u grudi.

Ono što ovaj potez čini tako teškim jeste da vaša jezgra mora raditi prekovremeno da bi bilo stabilno i ravno tijelu svaki put kada dignete stopalo s poda.

Razlozi zašto nekih šest paketa izgleda čudno
“To možete učiniti i u intervalnom stilu, čineći to ozbiljnim potezom kondicioniranja da povećate vaš otkucaj srca i sagorite tonu kalorija”, kaže on. Na primer, uradite onoliko ponavljanja koliko možete 20 sekundi, odmorite se 10 i ponovite 4 minuta.

Kako se radi: Zauzmite položaj skleka s rukama ispod ramena i tijelom formirajući ravnu liniju od glave do pete. Ovo je početna pozicija. Podignite desnu nogu od poda, desno koljeno potisnite prema grudima. Desnom nogom dodirnite pod, a zatim se vratite u početni položaj. Izmenjujte noge sa svakim ponavljanjem.

Ketbel zamah

Ljuljačka kotlića mogla bi biti jedna od najboljih vežbi kalariranja svih vremena.

„Da biste potisnuli tešku loptu od gvožđa, potrebno je da angažujete velike mišićne grupe koje sagorevaju masti poput glutena, kukova i četveronožnih čoveka“.

Eksplozivna priroda ovog pokreta odmah ubrzava vaš otkucaj srca, ali i čekiće vaše jezgro.

„Zvuk zvona na vrhu ljuljačke pokušaće da vas povuče naprijed, tako da morate stisnuti trbuh kao da izvodite stojeću dasku“, kaže Gaddour.

Kako se radi: Savijte se na bokovima i držite kettlebell sa obe ruke u dužini ruku ispred vas. Lagano se pomaknite unazad i “ušetajte” kettlebell između nogu.

Zatim stisnite glutene, snažno gurnete kukove prema naprijed i utegnete težinu do visine ramena. Preokrenite pokret između nogu i ponovite.

Medicine Ball Slam

Ako niste koristili medicinsku loptu još od srednje škole, nedostaje vam. „Vaše jezgro je vaš centar moći, tako da za obavljanje eksplozivnih pokreta poput udarca medenom loptom potrebni su svi mišići između vašeg vrata i bokova da rade zajedno“, kaže Sean De Vispelaere, stručni trener za zdravlje ljudi.

A ako pokupite tempo i potisnete loptu s većom snagom i brzinom, povisit ćete otkucaje srca i zapaliti ozbiljan trbuh, rekao je.

Ne morate čak ni da povećavate težinu. Kugla sa lekovima od tri kilograma dobro će funkcionisati ako se budete trudili i gurnuli.

Kako se radi: Držite loptu iznad glave sa ramenima u širini ramena. Baci loptu na pod što jače možeš. Uhvatite skok i ponovite.

Kuglu držite iznad glave sa razmaknutim nogama. Baci loptu na pod što jače možeš. Uhvatite skok i ponovite.

Dumbell nadzemni

Dodajte bućicu iznad glave tokom ručka i odjednom vam je klizač za jezgre.

„Kako se opterećenje menja sa svakim repom, svi mišići vašeg torza moraju raditi zajedno da bi se težina zadržala direktno iznad vas“.

Pokret takođe zahvata leđa i zadnjicu, jer ukočena ramena i slabe glutene takođe doprinose izbočenom stomaku.

Kako se radi: Uzmite par bučica srednje i lagane težine. Pritisnite bučice naopako tako da vam dlanovi budu okrenuti jedan prema drugom. Pazite da ne istegnete ramena uz uši.

Izađite napred u položaj za leđima, pauzirajte, a zatim povucite zadnju nogu naprijed da stopala zajedno stoje. Naizmenično noge dok koračate napred.